Windows – Verwijderen van bestanden

Waarom kan je sommige bestanden gewoon niet verwijderen, terwijl andere bestanden als sneeuw voor de zon zijn verdwenen en je daar uren naar moet zoeken?

Voor het tweede probleem schreef ik eerder al een oplossing hoe je kunt voorkomen dat je per ongeluk bestanden of hele folders onbedoeld verplaatst. Lukt het niet bestanden te verwijderen, dan heeft dat vaak als oorzaak dat dit bestand nog ergens in gebruik is, of dat de bestandsnaam (of totale naam inclusief folderpath) ongeldig of te lang is.

Bestandsnaam ongeldig of te lang

Bij het verwijderen van een bestand kan je de foutmelding krijgen”Cannot delete ‘file name’: The file name you specified is not valid or too long.”. Wanneer de bestandsnaam te lang is kan je met een omweg en met standaard Windows functionaliteit toch het bestand verwijderen. Geen applicaties van third party’s nodig.

Het blijkt dat de standaard tool Robocopy wel kan omgaan met extreem lange bestandsnamen. Maak een lege folder aan waarvan het totale pad kort is (in c:\LegeFolder of op USB d:\LegeFolder en gebruik dit pad om met Robocopy de betreffende bestanden te synchroniseren met de lege folder als bron, terwijl je aangeeft de bestanden te verwijderen die niet bestaan in de bronfolder.

Het is een opdrachtprompt applicatie en de opdrachtregel is als volgt:
robocopy c:\LegeFolder c:\OudeBestandenFolder /e /mir

Opdrachtprompt

De /e geeft aan alle submappen te doorzoeken , zelfs als ze leeg zijn, de /mir geeft aan een bestand of map die niet bestaat in c:\LegeFolder te verwijderen.

Wees bewust van het feit dat alle bestanden en folders in c:\OudeBestandenFolder worden verwijderd, dus niet alleen de bestanden met de lange bestandsnamen!

Te verwijderen bestand is nog in gebruik

In andere gevallen kan je de melding krijgen bij het willen verwijderen van een lokaal bestand dat het bestand niet verwijderd kan worden omdat deze nog in gebruik is. Ohja, waar dan? Ik heb toch alles afgesloten?

Win10 - LockHunter

Er bestaat een gratis en eenvoudige Unlocker-tool om deze bestanden toch te kunnen verwijderen of te bekijken waardoor deze bestanden worden geblokkeerd. Dit is “Lockhunter” en deze tool draait ook onder Windows 10. Het is een gratis tool om bestanden geblokkeerd door iets wat je niet weet te verwijderen. Lockhunter verwijdert bestanden naar de prullenbak, zodat je ze kunt herstellen als je ze per ongeluk hebt gewist. De werking is eenvoudig. Klik met de rechtermuisknop op een bestand en kies ‘What is locking this file’. Bij een map kies je ‘What is locking this folder’. LockHunter geeft aan welk programma voor de blokkade zorgt en biedt twee opties: Unlock it! (deblokkeren) of Delete it! (verwijderen).

LockHunter

Er bestaat ook een gratis Microsoft tool voor het sluiten van processen die het verwijderen van bestanden tegenhouden, maar dat is wat anders dan het direct verwijderen van de gelockte bestanden. Kijk hiervoor naar Process Explorer van Windows Sysinternals te downloaden als zip en vanuit één .exe op te starten zonder installatie.

Na opstarten van Process Explorer, klik op CTRL + F om een zoekvenster te openen. In het ‘Handle of DLL substring’ veld typ je een deel of de volledige naam van het bestand dat je wilt verwijderen, en druk op Enter om te beginnen met zoeken. Je krijgt al snel een lijst van open handles. Klik op de handle in het zoekvenster om de bestandshandle in het onderste paneel te tonen, samen met alle andere open handles in het systeem. Klik rechts op deze regel en klik op ‘Sluit Handle’. Hierna kan je het bestand zelf verwijderen.

 

Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *