Windows 8.1 installeren – instellingen overhoop

En dan krijg je ineens de melding dat je over kan van Windows 8 naar Windows 8.1. Je gaat er van uit dat Microsoft het goed voor elkaar heeft en begrijpt dat je graag snel wilt doorwerken na installatie. Inderdaad kan je bij het downloaden (3,6 Gb) gewoon doorwerken. Maar dan begint het installeren en ben je genoodzaakt te wachten, en te wachten, en te wachten. “U kunt blijven werken terwijl de update wordt geïnstalleerd.”. Dat klopt niet, want de PC wordt meerdere keren opnieuw opgestart. ‘Doorwerken’ kan alleen tijdens de eerste fase van installeren met kleine handelingen. “De download- en de installatietijd variëren tussen 30 minuten en meerdere uren”. Reken op een dik uur, ook met een snelle PC en -verbinding. Ben je lekker aan het doorwerken tijdens de installatie, komt er een moment waarop je precies 15 minuten de tijd krijgt om af te maken waar je mee bezig bent, je werk op te slaan en de apps te sluiten. Daarna wordt de pc opnieuw opgestart. “Nadat de pc opnieuw is opgestart, kunt u uw pc een tijdje niet gebruiken terwijl er updates worden toegepast”. Reken op weer een uur.

Microsoft denkt nog leuk te kunnen doen door meldingen aan te geven als ‘Nog een paar dingen instellen’ nadat er verschillende keren specifieke instellingen geconfigureerd zijn.

Nog een paar dingen instellen

Ook deze paar dingen duren weer een flinke tijd en verschillende keren opstarten.

Dan eindelijk komt er een scherm waarbij je de PC in de metro stand nu zelf kunt instellen. Dat is het moment waarop je moet inloggen op de PC, waarbij de Fingerprint reader niet gebruikt kan worden. Wachtwoord bij de hand houden dus. Het begint met (weer) een paar standaard dingen, zoals de licentievoorwaarden. Accepteer deze, anders wordt de installatie van Windows 8.1 geannuleerd en wordt de pc teruggezet naar Windows 8. “Nadat die fase is voltooid, helpen we u bij het kiezen van enkele basisinstellingen en daarna worden de laatste benodigde updates voor Windows toegepast”. Microsoft noemt dit expresinstellingen. Ga niet direct akkoord met de standaard instellingen, maar klik op aangepast en zet enkele gegevens uit om je privacy te waarborgen.

Dan verplicht een scherm je in te loggen met een Microsoft account. Waarom? Het lijkt Google wel. “Een dergelijk account is nodig voor het gebruik van veel nuttige functies van het nieuwe Windows: de mogelijkheid om nieuwe apps op te halen uit de Store”. Onzin voor de Desktop gebruiker. Gelukkig blijk je er om heen te kunnen. Er wordt nog ingespeeld op je angst dat je iets mist: “Maar als u zeker weet dat u liever een lokaal account wilt gebruiken, kiest u Een nieuw account maken en kiest u op de pagina voor het nieuwe account de optie Doorgaan met een lokaal account.” Logisch.

Na installatie zal blijken dat als je al Skydrive gebruikte, deze applicatie (en bestanden) niet meer beschikbaar is totdat je lokale account hebt omgezet in een Microsoft account. Wanneer je de Windows 8.1-update installeert, verwijdert Microsoft automatisch de oude syncsoftware van SkyDrive voor Windows en vervangt die door ingebouwde synchronisatie van het besturingssysteem.

Wil je SkyDrive weer gaan gebruiken zal je moeten inloggen met je Microsoft account. Veilig hoor dat Microsoft nu je PC in de gaten houdt en je een bericht stuurt als er iets verdachts op gebeurt.

 Help ons de gegevens te beschermen

Het nieuwe startscherm wordt weergegeven. Had je Windows 8 netjes ingericht met een rustig startscherm en bureaublad achtergrond, krijg je nu een overload aan kleuren in een drukke plaat en Metro tegels. Inderdaad, alle instellingen kun je opnieuw doen.

Werk je met meerdere beeldschermen, dan worden sommige programma teksten blurry/fuzzy getoond. Dat komt omdat Microsoft heeft bedacht dat het handig is om elk beeldscherm een eigen schalingsniveau te geven. Dat was ook in de eerdere versies zo, maar nu moet je dit weer opnieuw instellen, nadat je hebt uitgevonden waar dat ook alweer vandaan kwam.

Schalingsniveau

Dan de Startknop. Direct bij Windows 8 maakte ik gebruik van de Classic Shell met de Classic Start Menu. Ideaal voor desktop gebruikers om de Metro tegels direct over te slaan en de efficiëntere desktop te gebruiken. Windows 8.1 heeft ook een knop. De knop leidt enkel naar het nieuwe startscherm. Wel kan een instellingenmenu worden opgeroepen door met de rechtermuisknop op het start-logo te drukken. Je moet echter naar rechts van de taakbalk om de programma’s selecteren. Helaas wordt door de 8.1 button de Classic Shell button overschreven. Toch maar confirmeren aan de standaard?

Bottomline heeft de Windows 8.1 update weer veel tijd en ergernis gekost. De toegevoegde waarde voor de gebruiker gaan we nu beleven. Voordat je gaat updaten, lees: http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-8/update-from-windows-8-tutorial

Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *