Windows 10

Sinds het uitkomen van Windows 10 ben ik hierop overgegaan. Updaten vanuit 8.1 gaat eenvoudig en vrijwel zonder problemen. Enkele aandachtspunten heb ik hieronder bijgehouden.

Outlook

Back-up handtekeningen (signatures) en autotext voor update!

Voordat je een update naar Windows 10 en Office2016 gaat uitvoeren, zorg dan dat je een backup maakt van de folders Document Building Blocks (autotext), Templates (sjablonen), Signatures (handtekeningen) en Outlook (macro’s). Deze komen namelijk niet in een .pst bestand (waarin je lokaal e-mail en contacten kunt archiveren).

Deze folders staan in je roaming profiel (%AppData%\Microsoft\…). De Signatures folder kan eenvoudig gevonden worden door in Outlook naar de E-mail instellingen te gaan en daar met de Ctrl-toets ingedrukt op de Signatures button te drukken (dit gaat ook op voor de Stationery and Fonts button).

Signatures

Een e-mail wil niet verzonden worden

Het kan zijn dat Outlook na upgrade naar Windows 10 sommige e-mailberichten niet meer wil verzenden met een foutmelding error (0x800CCC13): ‘Cannot connect to the network. Verify your network connection or modem’. Het is onduidelijk waarom, maar er is een oplossing!

Run vanuit de Administrator Opdrachtprompt de opdracht “sfc /scannow”. Dit start het Windows hulpprogramma Systeembestandcontrole (Sfc.exe) om alle beveiligde bestanden te scannen en de versie ervan te controleren. Als tijdens deze controle wordt vastgesteld dat een beveiligd bestand is overschreven, wordt het bestand vervangen door de juiste versie van het bestand. Deze versie wordt opgehaald uit de cachemap (%Systemroot%\System32\Dllcache) of de Windows-installatielocatie. De cachemap wordt eveneens gecontroleerd door Systeembestandcontrole en wordt zo nodig bijgewerkt.

 

Win10 - 1

Win10 - sfc -scannow

Beveiliging

Een ‘vernieuwing’ waar je tegenaan gaat lopen is de extra beveiliging van Windows 10 bij het opstarten van een nieuw programma. Windows 10 vraagt dan naar het ingeven van je wachtwoord om het programma op te mogen starten. Hierbij kan je kiezen tussen het ingeven van je Microsoft account wachtwoord of van de vingerafdruklezer. Wanneer je de vingerafdruklezer wilt gebruiken moet je echter eerst in de gebruikersinstellingen een Pincode hebben ingegeven, zodat je makkelijker bij Windows, apps of services kunt.

Win10 - 3

Win10 - 4… maar is nu juist het instellen van deze verplichte PIN-code een verminderde beveiliging? Het is in ieder geval toegevoegd om het voor touch devices makkelijker te maken om toegang te geven, én na 5 keer de verkeerde code word je gevraagd om het volledige wachtwoord. Hierdoor wordt het gevaar voor toegang door een brute-force attack verminderd.

Verwijderen oude Windows bestanden

Na de upgrade naar Windows 10 is er een backup gecreëerd van de vorige Windows versie met Windows, Documenten en instellingen en Program Files folders van ongeveer 20Gb (Windows 8.1).Deze Windows.old kan je zien met %systemdrive%\Windows.old vanuit de verkenner en is niet zo maar te verwijderen. De map Windows.old wordt gegenereerd als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • nieuwere versie van Windows op een computer waarop een eerdere versie van Microsoft Windows is geïnstalleerd
  • aangepaste installatie van Windows Vista, Windows 7 of Windows 8 in plaats van een upgrade-installatie
  • installatie van Windows Vista, Windows 7 of Windows 8 op het station waarop Windows XP, Windows 2000, Windows Vista of Windows 7 is geïnstalleerd.

Deze bestanden worden binnen 28 dagen na de upgrade automatisch verwijderd (scheduled task). Je kunt ook Schijfopruiming gebruiken om de bestanden zelf te verwijderen en ruimte vrij te maken. Type ‘schijfopruiming’ in het zoekvak en selecteer indien nodig het juiste station. Klik op ‘Systeembestanden opschonen’. Selecteer ‘Vorige Windows-installatie(s)’, ‘Tijdelijke Windows installatiebestanden’ en eventueel andere selectievakjes voor de bestanden die u wilt verwijderen, klik OK, Bestanden verwijderen en Ja. We willen doorgaan!

Win10 - Opruimen

 

 

Dit bericht is geplaatst in Artikelen, Outlook oplossing met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *