Social Media in de wijk

Een interactieve website, Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube? Sociale media in de wijk. Ga er in de wijk iets mee doen, want ze bieden grote voordelen ten opzichte van traditionele media. Ook voor Wijchen ligt er nog een wereld open.

Het doel van het gebruik is informatie en meningen delen en gevonden worden! Met buurtbewoners, officiële instanties en geïnteresseerden. Rechtstreeks of via de grootste zoekmachines Google én Youtube. Naast de website worden informatie op Facebook, LinkedIn en Twitter door de zoekmachines zeer goed gevonden.

• Online netwerk alternatief voor het buurthuis

Alhoewel het buurthuis nog steeds een belangrijke plek inneemt in wijken, is het al lang niet meer de enige plek waar buurtbewoners met elkaar in contact komen. Het online buurthuis, in de vorm van fora en communities op Hyves en Facebook bijvoorbeeld, wordt steeds meer gebruikt. Gestart door enthousiaste – vooral jonge? – buurtbewoners. Nieuwtjes, problemen en ideeën worden besproken en bediscussieerd.

• We zijn kritischer geworden

De consument is kritischer geworden. En ook de bewoners in de wijk. We willen meer invloed hebben op ons woongenot, we kiezen selectiever de activiteiten. Dankzij sociale media zijn organisatoren beter in staat om wensen te achterhalen en ideeën van bewoners te verwerken in hun jaarplannen. Als verlengstuk op bestaande activiteiten en middelen.

Wat is Social Media?

Sociale netwerken en sociale media: hoe zat het ook alweer? Sociale netwerken zijn de basis van ons bestaan. Zonder onderlinge sociale interactie kunnen we (gelukkig) niet. Sociale netwerken zijn netwerken van mensen die op een of andere manier een band met elkaar hebben. Ze hebben een bloedband, vriendschappelijke band of gemeenschappelijk interessegebied. Dezelfde opa en oma, liefde voor voetbal, uitgaan, miniatuurtreinen, de Dalai lama, line dancing of politieke interesses. Door technologische ontwikkelingen zijn we in staat om op een nieuwe manier met elkaar informatie, meningen en gevoelens te delen. Het kopje koffie, kettingbrieven, wekelijkse bijeenkomsten in het buurthuis, beurzen en chatboxen hebben er tientallen nieuwe vormen en middelen bij: de wondere wereld van sociale media. Sociale media ondersteunen deze sociale netwerken dus. We kunnen sneller, vaker en anders met elkaar meningen en nieuwtjes delen.

Sociale media zijn een aanvulling, geen alternatief. Sociale media in de wijk zijn een hulpmiddel en geen doel op zich.

 • Sociale Netwerken – Zakelijk | LinkedIn, Persoonlijk | Hyves, Facebook, MySpace, Orkut
 • Blogs – Delen van ‘Nieuws’ via Blogger, WordPress, OpenDiary
 • Microblogs – Delen van een moment /Status via Twitter, Plurk, Tumblr
 • Wiki’s – Delen van kennis via Wikipedia
 • Content Networks
  • Foto’s – Delen van Foto’s via Flickr, Zooomr, Picassa
  • Presentaties | Slideshare, Documenten | Scribd
  • Audio – Delen van muziek via Imeem, Last.FM
  • Video’s – Delen van videos via Youtube, Vimeo, Sevenload
 • Events – Delen van de agenda via eventbrite.com, evenementkalender.nl
 • Reviews – Delen van ervaringen (Zakelijk | Yelp, Producten |Epinions)
 • Social Bookmarking – Delen van links via Delicious, Stumbleupon, Citeulike
 • Social News – Delen van Nieuwsberichten via Digg, Mixx, Reddit
 • Livecasting – Contactmaken via Skype
 • Delen van spelletjes
 • Community FAQ/Q&A, Vraag en Antwoord

Wat kunnen we nu in de wijk doen?

Van TV-krant naar Twitter…., van stencils naar social media…, van aanmeldstrook naar twitter bericht, linkedin ‘interested’, of e-mailtje…

Door NEXT zijn 15 verhalen gebundeld in een boekje “NEXT: verhalen met toekomst“. Hierin wordt 10 jaar sociaal gebruik van ICT door wijkprofessionals beschreven. Onder andere ‘Met jongeren een spooktocht organiseren, Koken met verschillende achtergronden, Ouderen actief door hun kunst, Hondenroutes voor sociale cohesie, Muziek inspireert en verbindt, Stemmen via het web: bewoners krijgen eindoordeel over veranderingen in de buurt’.

Maar waar gaan we beginnen? Hiervoor is een strategie nodig. Maar ook een veranderde houding. Het gaat om sociale vernieuwing en niet om technische vernieuwing. Hieronder staan enkele voorbeelden om wijk-/buurtbewoners via Sociale Media te bereiken.

Gebruik van digitale nieuwsbrieven (via e-mail en website)

Digitale nieuwsbrieven zijn gratis, geven goede en waardevolle informatie en u kunt zo weer opzeggen. Vanuit de registratie op de website of via een ledenbestand zijn nieuwsbrieven, e-folders en e-zines te versturen over de wijk onderwerpen. De informatieve nieuwsbrieven kunnen op de website worde geplaatst, waardoor de website op natuurlijke wijze uitbreidt en dit is goed voor zoekmachines. Het is een extra service, waarbij sneller dan een blaadje ingespeeld kan worden op actualiteiten.

Een nieuwsbrief hoeft niet alleen uit tekst te bestaan. De nieuwsbrief kan worden aangevuld met foto’s en video’s. Een nieuwsbrief kan aansluiten bij de huisstijl en website van de vereniging.

Gebruik van websites

Op de website van de accommodatie, wijkvereniging of dorpshuis kan je statistische informatie plaatsen, zoals adresgegevens, (foto’s van) -vrijwilligers, -besturen, -activiteiten, contactpersonen, foto’s van de wijk, (link naar) adverteerders. Juist ook dynamische informatie als een blog over bijvoorbeeld meningen in de wijk past goed in de website. Filmpjes van activiteiten kunnen worden geplaatst op Youtube of worden doorgegeven aan de Wijchense Omroep/Wijchen.TV.

Meldingen naar wijkagent of gemeente doen via web, mobiel internet, iphone, twitter, email of telefoon, in combinatie met google maps (bijv. http://www.verbeterdebuurt.nl, NietOK.nl, SeeClickFix.com). Ook een enquête hoeft niet meer op papier. Andere voorbeelden:

Een prikbord als vervanging van de kaartjes in de buurtsuper, BuurtBlog, Energievergelijker met je buren, fotoboek, adressenboek, wijkagenda, buurtpreventie/veiligheidszaken (poging tot inbraak, alarmeringen), verloren en gevonden, vraag en aanbod, huizenaanbod, oproepen voor gezamenlijke actie (Zwerfvuil en hondenoverlast), knipselkrant, kinderoppas, buurtbewoners, luchtfoto’s via googlemaps, (tuin)gereedschap en andere spullen die je maar af en toe nodig hebt uit te lenen of te verhuren, vind iemand in de buurt om mee te sporten (buurtbuzz.nl, buurtlink.nl, burenhulpcentrale.nl, beweegmaatje.nl).

LPB – landelijk platform voor wijkgericht werken – lpbaward.nl/ – @platformlpb

Gebruik van Twitter (check @wijchenwest)

Het is meestal gewoon bla bla, ik wil toch niet weten wanneer iemand zijn boodschappen gaat doen of wat hij ’s avonds op tafel zet”. “Oppervlakkige conversaties, het contact lijkt helemaal nergens op”. ”Ik kan mijn tijd wel beter besteden, als ik dat ga doen zit ik straks de hele dag achter mijn beeldscherm”. Kortom: twitter is oppervlakkig, vluchtig, een hype, roddel en achterklap…..

Twitter is een dienst waarmee je korte berichtjes (140 tekens max.) kunt posten en lezen. Deze berichtjes worden in Twitter-taal ‘Tweets‘ genoemd. Je kan zelf bepalen wie jouw berichtjes lezen en van wie jij berichtjes wil ontvangen. Je kunt eenvoudig foto’s met elkaar delen en links naar andere sites. Acht argumenten waarom Twitter nuttig kan zijn.

 1. Waardevolle bron van inspiratie – Wat houdt je vrienden, collega’s, medewijkbewoners, helden, bedrijven, goeroe’s bezig? Scan je laatste tweets en kijk of er informatie tussen zit wat je iets aan hebt.
 2. Snel netwerk opbouwen – Via Twitter kun je rechtstreeks in contact treden met personen die je relevant acht voor je eigen netwerk.
 3. Eenvoudig in gebruik – Iedereen kan Twitter gebruiken. Het is makkelijker dan je schoenen strikken.
 4. Makkelijk nieuws volgen – Bijna iedere zichzelf respecterende nieuwsvoorziening maakt tegenwoordig gebruik van Twitter.
 5. Wijk branding ontwikkelen – Wanneer je het belangrijk vindt om aan wijk branding te doen, moet je vooral Twitter gebruiken. Door het posten van berichten kun je laten zien wie je bent en wat je bezighoudt.
 6. Leer mensen kennen in je omgeving – Wie wonen er in de wijk en wat kunnen ze voor elkaar betekenen?
 7. Nieuws wordt persoonlijker – Door het hash-symbool (#) te gebruiken kun je over een bepaald onderwerp een verzamelpunt creëren. Neem bijvoorbeeld een activiteit in de wijk #griezelavond of #bridge.
 8. Met Retweets kunnen de tweets een veelvoud aan mensen bereiken.

Advies:

 • Twitter nuttige informatie
 • Stem uw Twitter-berichten af op de doelgroep
 • Volg personen die met uw doelgroep en gespreksonderwerp te maken hebben
 • Gebruik Twitter in uw huidige (offline) reclamecampagnes en nieuwsbrieven
 • Zorg dat uw nieuwe berichten op uw website automatisch ook op Twitter komen

Gebruik van LinkedIn

LinkedIn is een zeer succesvol zakelijk netwerk. Je kunt het voor heel veel dingen gebruiken. Voor een dorpshuis of wijkvereniging betekent het een mogelijkheid voor bewoners van de wijk / dorp / gemeente om met elkaar over diverse onderwerpen te discussiëren of voor meldingen ter bevordering van het welzijn in de wijk. Andere voordelen:

 • Een groep open voor alle (ex-)bewoners van de wijk of het dorp alsmede voor anderen die de wijk of het dorp een warm hart toedragen
 • Een dynamische online visitekaartje voor de wijk
 • Oud wijkbewoners, ondernemers of school klasgenoten terugvinden
 • Vragen stellen
 • Aansluiten bij groepen in jouw woongebied, kennis en ervaringen delen over wijkactiviteiten
 • Activiteiten van andere wijkverenigingen aanbevelen

LinkedIn gaat automatisch alle verbindingen zoeken die maar gevonden kunnen worden in het 2de niveau, verbindingen in het netwerk van jouw netwerk.

Gebruik van Facebook

Gebruik van YouTube

Bekijk de video’s op YouTube

Links naar websites ‘Actief in de wijk’

 

Dit bericht is geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *