Remote Assistance – Hulp op afstand met standaard software

Er zijn verschillende applicaties te vinden die hulp op afstand aanbieden. De bekendste zijn TeamViewer, (Ultra-,Tight-, Real-)VNC, LogMeIn en de Chrome Remote Desktop. Teamviewer en Chrome zijn (voor persoonlijk gebruik) gratis en vergen geen grote softwareinstallatie en registratie. Vanaf XP is er in Windows ook een standaardfunctionaliteit; gratis en vrij van advertenties; Windows Remote Assistance (Windows Hulp op afstand).

Windows heeft Remote Assistance (Windows Hulp op afstand) en Remote Desktop (Verbinding met extern bureaublad). Via Remote Assistance kunt u de hulp van een ‘vriend’ inroepen of juist verlenen. Hierbij kan de desktop van de gebruiker overgenomen en bediend worden op basis van een uitnodiging met wachtwoord. Remote Desktop stelt een gebruiker in staat om zijn/haar Windows (geen Home) computer volledig op afstand te beheren.

Windows maakt het mogelijk om een verzoek om hulp te sturen naar een ander Windows systeem. Het systeem dat vraagt om ondersteuning heet de “Novice”, het systeem dat de ondersteuning geeft wordt de “Expert” genoemd. Zodra de “Expert” de uitnodiging heeft aanvaard en wordt aangesloten op het te ondersteunen systeem, kan hij op zijn scherm het bureaublad van de “Novice” zien, en kan hij deze bedienen. Dit is vergelijkbaar met de “Remote Desktop”, waar het mogelijk is om met een computer op afstand (host) te verbinden zonder enige actie van de gebruiker op het host-systeem. U heeft toegang tot alle programma’s, bestanden en netwerkbronnen. U neemt de computer over en het computerscherm wordt geblokkeerd voor iedereen op de remote locatie. Hulp op afstand vereist echter dat een gebruiker aanwezig is om de inkomende verbinding te accepteren en de gebruiker en helper zien beiden hetzelfde computerscherm.

Voorwaarden voor Remote Assistance zijn een TCP/IP verbinding (via LAN/WAN/Internet) en het aanzetten van de functionaliteit (Start\Configuratiescherm\Systeem\Instellingen voor Externe verbindingen);

Nadelen van Remote Assistance zijn er zeker;

 • Het is erg basis. Met Remote Desktop kunt u via het klembord delen via rdpclip.exe. Het is zelfs mogelijk om bestanden te kopiëren via kopiëren en plakken. Windows Hulp op afstand staat dit niet toe, het klembord is gewoon niet beschikbaar in Hulp op afstand en bestanden kunnen niet worden overgedragen. Via de chatfunctionaliteit kan je wat tekst delen, maar daar blijft het bij.
 • Remote Assistance zet je firewall open bij de vrager 135:TCP:*: of 3389 en bij de helper TCP/UDP 49152-65535
 • Hulp op afstand werkt altijd op basis van een uitnodiging via e-mail of met een gedeeld uitnodigingsbestand (RcBuddy.MsRcIncident) .
 • Om controle te krijgen op de externe computer moet je eerst op de knop Request control klikken en wachten op de goedkeuring van de andere partij.
  • RA Control
 • De beelden zijn schokkerig en zelfs bij een snelle verbinding vaag. Op de computer die hulp ontvangt kan je de bandbreedte instellen, maar dat geeft weinig effect.

HELPER UITNODIGEN

U kunt nu Remote Assistance novice opstarten door de volgende verkorte koppelingen.

C:\Windows\System32\msra.exe /novice voor het uitnodigen. Windows opent dan direct het “Windows Hulp op afstand” novice scherm:

 

Geef uw naam en de tijd om de uitnodiging uiterlijk te kunnen accepteren (bijv. 10 minuten). Verzin vervolgens een wachtwoord.

Iemand kan u een uitnodigingsbestand (RcBuddy.MsRcIncident) geven door:

 • Het in een e-mailbericht naar u te verzenden; een rechtstreeks commando hiervoor is msra.exe /email [password]
 • Het bestand op te slaan op schijf, een geheugenapparaat zoals een USB-flashstation of een netwerklocatie waartoe u toegang hebt.

Bij vaker gebruik kan ook een snelkoppeling op uw desktop worden gemaakt met “%windir%\explorer.exe
hcp://CN=Microsoft%20Corporation,L=Redmond,S=Washington,C=US/Remote%20Assistance/Escalation/Unsolicited/Unsolicitedrcui.htm“. Het hcp-gedeelte kan ook rechtstreeks in de explorer worden gekopieerd.

Via een batch-script voor hulp aan computers in uw eigen netwerk kan ook gebruik worden gemaakt van het commando: “Process.Start(“msra.exe”, “/offerra ” & computerName)”

ONDERSTEUNING GEVEN / UITNODIGING ACCEPTEREN

U kunt het pad en de bestandsnaam van het uitnodigingsbestand opgeven in het vak “Geef de locatie van een uitnodigingsbestand op” of eenvoudigweg dubbelklikken op het uitnodigingsbestand om het verbindingsproces te starten.

Maak een snelkoppeling op uw desktop met C:\Windows\System32\msra.exe /expert voor ondersteuning (aanvullende opties via “msra /?” in het uitvoeren scherm) 

 

 

 

 

 

Windows opent dan direct het “Windows Hulp op afstand” expert scherm:

 

 

 

 

 

 

 

De verbinding wordt dan gemaakt.

Waarschuwt Windows u dat Hulp op afstand wordt geblokkeerd door de firewall, dan kiest u voor Start\Configuratiescherm\Windows Firewall. Selecteer “Een programma via Windows Firewall toestaan” en vink Hulp op afstand aan. Maakt u gebruik van een andere firewall? Zorg ervoor dat poort 3389 in- en uitgaand verkeer toestaat. Deze poort wordt door Hulp op afstand gebruikt voor de communicatie met de buitenwereld.

 

 

 

 

 

WELKE VERBINDINGSMETHODE KUNT U GEBRUIKEN IN WINDOWS HULP OP AFSTAND?

U kunt verbinding maken met de computer van de andere persoon door:

 • Het uitnodigingsbestand te openen dat de andere persoon u geeft
 • De computernaam of het IP-adres van de andere computer te typen

Een uitnodigingsbestand is meestal de beste methode, vooral als u verbinding maakt via internet. Als beide computers zich op een domein of een privé-netwerk bevinden, kunt u de computernaam of IP-adresoptie gebruiken, maar hiervoor zijn wel wat extra computerconfiguratiebewerkingen vereist.

EEN COMPUTERNAAM OP IP-ADRES TE GEBRUIKEN

Deze optie wordt vooral gebruikt door technische-ondersteuningscentrums om computerhulp te bieden aan mensen in een organisatie. De computer moet zich op hetzelfde domein of netwerk bevinden als de computer van de andere persoon. Voordat u op deze manier verbinding kunt maken, moet u drie dingen doen op de computer van de andere persoon:

 1. Uzelf toevoegen aan de groep Hulp op afstand-aanbieders. (Zie Een gebruikersaccount toevoegen aan een groep als u wilt weten hoe u dit moet doen.)
 2. Windows Firewall -uitzonderingen voor msra.exe en raserver.exe maken.
 3. De DCOM-poort 135 (TCP) in Windows Firewall openen. Op een bedrijfsnetwerk wordt deze configuratie meestal automatisch ingeschakeld via Groepsbeleid.

Nadat de computer is geconfigureerd, kunt u hiermee verbinding maken door de naam of het adres op te geven in het vak Computernaam of IP-adres.

Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *