Microsoft Outlook accounts (IMAP) synchroniseren met iPhone via Apple iCloud

Er zijn ondernemers die uiteraard graag werken met Microsoft Outlook voor e-mail, afspraken en contacten en dit willen laten samenwerken met hun laatste iPhone. Wanneer je dan volledig vertrouwt op het bijwerken van de iPhone maar de iCloud add-in je in de steek laat, kan het voorkomen dat e-mails niet worden bijgewerkt of afspraken worden gemist. Hoe kan je dit oplossen?

Check altijd of de laatste versie van de iCloud add-in is geïnstalleerd en dat je bent aangemeld met je iCloud account met de gebruikersnaam van jouw Apple ID en wachtwoord.

Op deze site https://support.apple.com/nl-nl/HT204571 worden mogelijke problemen beschreven. Wat er niet bij staat is de volgende Outlook informatie, die je ook alleen maar weet wanneer je vaker voor Office applicaties add-ins hebt gemaakt, zoals ik heb gedaan met het handige Mail2Folder voor het automatisch organiseren van je Outlook e-mail in de juiste Outlook mappen en Windows folders.

Bijwerken van e-mails

Wanneer e-mails vanaf een bepaalde datum ineens niet worden gesynchroniseerd of mappen niet meer worden bijgewerkt, check dan de map namen. Heb je daar een wijziging in aangebracht? Toch niet toevallig een ‘/’ of ‘\’ gebruikt? Vervang dit karakter voor een ‘-‘ streepje en de e-mails worden weer volledig gesynchroniseerd.

Bijwerken van agenda afspraken

Wanneer je een volledige Office365 met Outlook Exchange hebt of een Outlook.com account, dan is het instellen van dit office account op de iPhone eenvoudig en standaard. Wanneer je echter werkt met POP3/SMTP of IMAP-accounts heb je de iCloud add-in nodig, die je in Outlook installeert en activeert.

Een add-in is een invoegtoepassing in Outlook. Sinds Outlook 2013 zijn er stringente en hard gecodeerde prestatiecriteria om invoegtoepassingen ingeschakeld te houden. Outlook beoordeelt de snelheid van opstarten, afsluiten, mapwisseling, item openen en aanroepfrequentie, en registreert de verstreken tijd in milliseconden.

Wanneer bijv. de gemiddelde opstarttijd over 5 opeenvolgende iteraties langer is dan 1000 milliseconden (1 seconde), wordt de invoegtoepassing uitgeschakeld en wordt een melding voor de gebruiker weergegeven dat de invoegtoepassing is uitgeschakeld.

De gebruiker heeft de mogelijkheid om de invoegtoepassing altijd in te schakelen, in welk geval Outlook de invoegtoepassing niet uitschakelt, zelfs als de invoegtoepassing de prestatiedrempel van 1000 milliseconden overschrijdt.

 • Selecteer het menu ‘Bestand’.
 • Klik in het linkerpaneel op ‘Opties’.
 • Klik op ‘Invoegtoepassingen’ in het linkerpaneel van het venster ‘Opties voor Outlook’.
 • Bekijk bij ‘Actieve invoegtoepassingen voor toepassingen’ de lijst met invoegtoepassingen. Als de invoegtoepassing van iCloud in de lijst van inactieve of uitschakelde invoegtoepassingen staat, controleer dan of COM-invoegtoepassingen is geselecteerd in de vervolgkeuzelijst naast ‘Beheren’ onder in het venster. Klik vervolgens op ‘Ga’.
 • Schakel het aankruisvak ‘iCloud Outlook-invoegtoepassing’ in en klik vervolgens op ‘OK’.
 • Start Outlook opnieuw.

Voor de Techies

Wanneer de invoegtoepassing altijd als eerste wordt geladen, dan heeft deze al extra ‘straftijd’. De eerste invoegtoepassing die moet worden geladen, heeft een laadtijd die gelijk is aan: LOAD_NECESSARY_MODULES [+ LOAD_.NET_FRAMEWORK] [+ LOAD_VSTO_RUNTIME] + RUN_ADDIN_STARTUP_CODE. Alle toekomstige invoegtoepassingen die moeten worden geladen, hebben een laadtijd die gelijk is aan: LOAD_NECESSARY_MODULES + RUN_ADDIN_STARTUP_CODE.

In de registry zijn de opstartwaarden opgenomen in

 • HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Office\1x.0\Outlook\Resiliency\AddinList “ADDIN_NAME”=dword:00000002
 • HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Office\Outlook\Addins\ADDIN_NAME “LoadBehavior”=dword:00000003
 • HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Office\1x.0\Outlook\Resiliency\DisabledItems]
 • HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Office\1x.0\Outlook\Resiliency\CrashingAddinList]
 • HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Office\1x.0\Outlook\Resiliency\DoNotDisableAddinList “ADDIN_NAME”=dword:00000001
 • HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Office\1x.0\Outlook\Resiliency\NotificationReminderAddinData “ADDIN_NAME\dtype”=dword:00000000
 • HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Office\1x.0\Outlook\Resiliency\NotificationReminderAddinData “ADDIN_NAME”=dword:8C49D4BB (1 augustus 2044 07:20:27, Unix Hex Timestamp)

Wanneer je intussen meerdere agendagroepen (per ongeluk) hebt aangemaakt kan je deze groepen/agenda’s in Outlook verwijderen, nadat je in de lijstweergave de afspraken in deze groepen eenvoudig allemaal tegelijk hebt verplaatst naar de standaard Agenda voor iCloud. Je zult merken dat wanneer je afspraken hebt die de gehele dag duren (vinkje All day event), dat deze mogelijk niet verwijderd kunnen worden. Dit komt door de volgende instelling.

Probleem met afspraken die de ‘Gehele dag’ duren

Bij afspraken die de gehele dag duren maakt iCloud een dubbele afspraak aan, waarbij de aanvangstijd een uur is opgeschoven. Dit komt door een verschil in tijdzone. Er staan dan twee afspraken van 00:00-00:00 en een afspraak van 23:00-00:00.

Met de instellingen ‘Datum en tijd’ kan je de tijd op jouw iOS-iPhone automatisch laten aanpassen in andere tijdzones en bij zomertijd. Deze tijdzones moeten gelijk zijn tussen de iPhone en Outlook.

Schakel ‘Stel automatisch in’ 1 in ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Datum en tijd’ in. Hierdoor worden de datum en tijd automatisch ingesteld op basis van jouw tijdzone. Als er een tijdzone-update beschikbaar is, meldt de iPhone dit. Laat de iPhone de huidige locatie gebruiken om de juiste tijdzone te bepalen. Om dit te doen ga je naar ‘Instellingen’ > ‘Privacy’ > ‘Locatievoorzieningen’ > ‘Systeemvoorzieningen’ en selecteer je ‘Tijdzone instellen’.

Overigens komt dit probleem alleen voor, wanneer je vanuit de standaard Outlook-agenda (in persoonlijke mappen) een afspraak maakt. Wanneer je een afspraak maakt met de iCloud-agenda actief, dan treedt dit probleem niet op.

Zorg ervoor dat iCloud niet als standaardaccount is ingesteld in ‘Gegevensbestanden’

Wanneer iCloud als standaardaccount in ‘Gegevensbestanden’ is ingesteld, worden de gegevens niet gesynchroniseerd tussen uw apparaten. Sterker nog, Outlook kan mogelijk niet meer worden opgestart. Start Outlook dan in de \Safe modus en verander het geselecteerde gegevensbestand.

 • Selecteer ‘Bestand’ > ‘Info’ > ‘Accountinstellingen’ > ‘Gegevensbestanden’.
 • Selecteer een ander account als iCloud als standaardaccount in de kolom ‘Opmerkingen’ verschijnt.
 • Klik op ‘Als standaard instellen’.
Dit bericht is geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *