Maken van een eigen digitaal certificaat

In Microsoft Office kan voor elk programma worden ingesteld hoe het moet reageren op macro’s. In Office 2010 wordt dat gedaan in het Trust Center, via File\Options\Trust Center\Trust Center Settings\Macro Settings. Zelf een digitaal certificaat maken?

Toestaan van alle macro’s is niet verstandig, dus is een keuze met ‘Notifications’ voor de hand liggend. In dat geval wordt elke keer bij het opstarten van het programma de onderstaande pop-up getoond, waar de macro kan worden geactiveerd. Om nu niet elke keer door een pop-up (notification) gewaarschuwd te worden, kunt u de gewenste macro ‘ondertekenen’, door zelf een digitaal certificaat aan te maken. In dat geval wordt de optie ‘Trust all documents from this publisher’ mogelijk.

Zelf een digitaal certificaat aanmaken kan eenvoudig vanuit het Start Menu in de Microsoft Office 2010 Tools/hulpprogramma’s. Hier staat het programma ‘Digital Certificate for VBA Projects’ (SelfCert.exe). Als u deze aanklikt krijgt u het volgende scherm, waarin u een certificaat naam kunt ingeven, bijvoorbeeld Process-IT.nu.

Als deze succesvol is aangemaakt, kan het certificaat worden gekoppeld aan de macro zelf (het ondertekenen). Macro’s ondertekent u in Microsoft Outlook via de Visual Basic Editor.

  1. Open de Visual Basic Editor met ALT-F11.
  2. Vouw de Project1 boomstructuur aan de linkerkant uit, met daarin ‘Microsoft Outlook Objects’ en ‘ThisOutlookSession’. Dubbelklik op ‘ThisOutlookSession’.
  3. Kies nu Digital Signature (Digitale handtekening) uit het Tools menu en selecteer vanuit Kiezen het eerder aangemaakte eigen certificaat. Klik OK.
  4. Sla het VBAProject.OTM op (Ctrl+S).

Bij het opnieuw opstarten van Outlook wordt nu de optie ‘Trust all documents from this publisher’ mogelijk. Als u nu deze optie selecteert zal Outlook bij de volgende keer opstarten niet meer vragen of u de macro vertrouwt.

Certificaten kunnen terug gevonden worden via Microsoft Internet Explorer in Menu Extra\Internet Opties\Tab Inhoud\Optie Certificaten. In de tab Persoonlijk en Vertrouwde Uitgevers staat het aangemaakte certificaat.

Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *