Keurmerk voor specialisatieverenigingen advocatuur

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft het eerste keurmerk uitgereikt aan specialisatieverenigingen. Het keurmerk moet de kwaliteit en specialisatie in de
advocatuur bevorderen en de rechtzoekende helpen bij het vinden van een
geschikte advocaat voor zijn zaak. https://www.advocatenorde.nl/9911/bedrijven/keurmerk-specialisatieverenigingen.html

Zoals Wikipedia aangeeft: “Een keurmerk is een compact, visueel kwaliteitsoordeel over een product of dienst, afkomstig van een betrouwbare bron.”

In dit geval is het ‘Keurmerk’ echter alleen een specialisatiestempel dat wordt gegeven aan een uniforme groep. De specialisatie blijkt dan uit – tenminste – aantoonbare kennis en ervaring op het betrokken rechtsgebied, minimaal 500 uur per jaar besteden aan dit rechtsgebied en minstens de helft van de opleidingspunten op het betreffende rechtsgebied.

Dit zal echt de kwaliteit noch specialisatie in de advocatuur bevorderen. Het is meer een dubbele controle op dat je echt wel gespecialiseerd bent om bij de specialisatievereniging te horen die zelf al een specialisatietoegangsbeleid hebben. Laat staan dat de NOvA de onafhankelijke instantie is die hiervoor nodig is.

De toegevoegde waarde voor de cliënt is twijfelachtig. Als je als advocaat goede diensten wilt verlenen moet je voldoen aan de verschillende Verordeningen. Daar zal de kwaliteit van kantoororganisatie en dienstverlening uit blijken. Verkrijg inzicht in de bedrijfsprocessen, optimaliseer de handelingen en bepaal dan de stap naar digitalisering voor kostenbesparing en betere dienstverlening. Daar kunnen ‘technologische innovaties’ bij ondersteunen, mits goed geïmplementeerd. Het specialisatiestempel geeft vooral aan dat je in een bepaalde specialisatie min. 5 jaar, 500 uur en 10 opleidingspunten per jaar aan het werk bent geweest.

Of deze randvoorwaarden voor de rechtzoekende een begrijpelijk handvat zijn, daar valt over te discussiëren. Malcolm Gladwell heeft het over de 10.000 uren regel voordat je een topper bent! Daarvóór is mond-tot-mond reclame de beste reclame die je kunt hebben.

De mondige en veeleisende rechtzoekende zal dan echt de gewenste advocaat wel kunnen vinden. Ook voor juridische zaken waarvoor een advocaat niet direct noodzakelijk, maar – tijdig ingeschakeld – wel zo makkelijk en effectief is.

Het invoeren van het ‘keurmerk specialisatieverenigingen’ sluit mooi aan bij het stapelen van toezicht op toezicht voor Financieel toezicht.

Dit bericht is geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *