“De prijzen van producten en diensten stijgen als gevolg van inflatie“. Dit geeft @Vodafone als reden om abonnementstarieven te verhogen vanaf 1 juli 2014 met 2,5%. Huh?
Inflatie is een waardevermindering van het geld ofwel een algehele stijging van het algemeen prijspeil. Dus de prijzen van producten en diensten stijgen als gevolg van een algehele stijging van het algemeen prijspeil? Tsja, dat lijkt me echt een Cruijffiaanse logica.
Inflatie komt doordat niet alleen de maatschappelijke geldhoeveelheid sneller is gegroeid dan de productie van dat land, maar ook doordat het prijsniveau omhoog is gegaan. Deze prijsinflatie komt door een bestedingsinflatie (waarbij door te hoge bestedingen de effectieve vraag de productiecapaciteit overtreft) of kosteninflatie (waarbij er een kostenstijging voor de ondernemingen ontstaat door een stijging van de prijzen van de productiefactoren, zoals energie, grondstofprijzen, lonen, (milieu)heffingen en hogere invoerkosten).
De gemiddelde prijzen van producten en diensten stijgen door de (relatief) gestegen vraag naar goederen en diensten t.o.v. het productieniveau of door gestegen inkoopkosten en niet ‘als gevolg van inflatie‘. Dit heeft mogelijk impact op de bedrijfsvoering van Vodafone omdat hierdoor voor hetzelfde geld minder kan worden ingekocht. Vanuit klantperspectief is er geen reden aan te nemen dat Vodafone, door stijgende vraag naar hun diensten ten opzichte van de beschikbare capaciteit, de prijzen moet verhogen met een inflatiecorrectie.
Het zou informatief en #klantgericht zijn aan te geven welke kosten daadwerkelijk omhoog zijn gegaan, in plaats van het volgen van de door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende Consumentenprijsindex (prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie) en daarmee de inflatie van 2,5% over 2013.
Als de bedrijfsvoering #Lean is en continue verbeteringen worden doorgevoerd met feitelijke #SixSigma data-analyses, zijn de kosten te verklaren én is het mogelijk om met kostenbesparingen meer toegevoegde waarde te kunnen leveren aan de klant tegen dezélfde abonnementskosten. Invoering van #LeanSixSigma maakt de organisatie efficiënter, waardoor ook flexibel kan worden ingespeeld op de continu veranderende marktvraag.
Is inflatiecorrectie op abonnementen een vanzelfsprekendheid of bittere noodzaak om de klant van grotere toegevoegde waarde te zijn en daarmee het bestaansrecht van de organisatie te waarborgen en aan de kernwaarden van de organisatie tegemoet te komen?
Geef een reactie