Voorkom onbedoeld verplaatsen Windows folder/bestanden

Bent u ook geregeld tijd kwijt aan het zoeken naar een bepaalde folder of bestand, terwijl u toch echt zeker weet dat die op een bepaalde locatie in Windows zou moeten staan?

Natuurlijk kan u dan zoeken via de zoekopdracht in Windows verkenner, en afhankelijk van of de folder of het bestand opnieuw is geïndexeerd kan u uiteindelijk het bestand wel vinden. Lean werken betekent dat je de tijdsverspilling van het zoeken wilt voorkomen. Een analyse naar de oorzaak van het zoeken maakt duidelijk dat het werken met de muis en de mogelijkheid tot per ongeluk selecteren, slepen en daarmee verplaatsen leidt tot onbedoeld verplaatsen en kwijtraken van folders of bestanden.

Voorkom onbedoeld verplaatsen van Windows folders of bestanden!

Voor een klant heb ik gekeken naar mogelijkheden die voorkomen dat folders/bestanden onbedoeld verplaatst worden door onbetrouwbare muis en trillende vingers. Aan beiden kan ik niets doen, maar er is wel 1) een mogelijkheid te waarschuwen voordat verplaatst gaat worden of 2) een mogelijkheid dat er verplaatst kan worden wanneer er meer dan een bepaalde afstand gesleept gaat worden.

De alternatieven

Optie 2 betekent het aanpassen van de Drag and Drop muisgevoeligheid. Dit kan door het aanpassen van de registrywaarden DragHeight and DragWidth in HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop; dit kan handmatig door DragWidth bijvoorbeeld de waarde 20 te geven of met de freeware ‘Dragsens‘. Optie 2 grijpt wel op elke muisgebruikactie in en dat heeft onbedoeld effect op bijvoorbeeld het verslepen van e-mails in Outlook mappen en is daarmee een minder geschikt alternatief.

Optie 1 is een OpenSource programmaatje DragDropConfirm. Hierin is gebruik gemaakt van de standaard Microsoft’s CppShellExtDragDropHandler dat met een dialoogvenster een bevestiging vraagt voor een drag&drop gebeurtenis in een Windows-omgeving.

Bij een Nederlandse Windows versie is in de Registry een kleine toevoeging noodzakelijk; HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\DragDropConfirm en HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\DragDropConfirm

“AskTitle”=”Verplaatsingsbevestiging…”
“AskDescription”=”Wilt u bestand(en) of folder(s) verplaatsen?”
“ShowDefaultText”=dword:00000000
“ItemText”=”Hi&erheen verplaatsen”

 

Gebruikers zullen na installatie bij handmatig verplaatsen van bestanden en folders de vraag krijgen of er daadwerkelijk verplaatst moet worden. Na akkoord (bewust OK klikken) zal de verplaatsing een feit zijn, Enter is annuleren.Verplaatsingsbevestiging Drag&DropBij een verplaatsingsactie, waarbij folders of bestanden standaard gekopieerd worden (bijv. naar een andere netwerklocatie) komt de vraag met een extra onvertaalde optie: ‘Don’t move’.Kopieerbevestiging

Installatie

Deze opensource software werkt stabiel en gebruikersvriendelijk. Installatie is simpel, maar vereist administratorrechten.

  • Stap 1: Download het zip-bestand. Unzip en na unzippen dubbelklikken op DragDropConfirm_installer.exe in de Installer folder
  • Stap 2: alleen bij een NL-OS beide Registry registraties completeren, door dubbelklikken op DragDropConfirm SOFTWARE.reg en DragDropConfirm Wow6432Node.reg.

Alle benodigde bestanden, inclusief registry toevoeging: DragAndDrop Confirmation

Dit bericht is geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *