Word – afbeeldingen exporteren en/of pagina’s als afbeelding

Een afbeelding exporteren

Het opslaan van één afbeelding uit een Word document kan eenvoudig door de afbeelding handmatig te selecteren met de rechtermuisknop en dan de optie ‘Save as Picture’ te kiezen. Hierna kan je kiezen of je de afbeelding wilt opslaan als PNG, JPG, GIF, TIF of BMP. De jpg is hierbij veruit het kleinst en de bmp het grootst in omvang bij dezelfde afmetingen.

Meerdere afbeeldingen exporteren

Voor het opslaan van álle afbeeldingen in een keer is geen standaard optie, maar met een workaround is dit ook te doen. Er is zijn hiervoor twee mogelijkheden:

Word-document als ‘Web Page (*.htm; *.html)’

Sla het Word-document op als een ‘Web Page, (*.htm; *.html)’. Er wordt een htm-bestand aangemaakt met daaraan gekoppeld een Windows-folder met de naam-extensie ‘_files’. Open vervolgens vanuit de verkenner deze folder. Hierin staan alle afbeeldingen uit het Word-document.

Word-document als .zip

Verander de extensie van het Word-document van .docx in .zip. Open dit .zip bestand. Klik door naar de media subfolder ‘.zip\word\media’. In deze folder staan alle afbeeldingen.

Een hele pagina opslaan als afbeelding

Wanneer je een gehele pagina wilt opslaan als afbeelding, dan kan dat door de volgende stappen, opgevolgd door de stappen uit één van de bovenstaande opties.

Kopieer het gedeelte dat je als afbeelding wilt opslaan, bijvoorbeeld een pagina. Wanneer tekst wordt geselecteerd dat groter is dan één pagina wordt altijd alleen een afbeelding tot de grootte van één pagina opgenomen.

Plak in het bestaande of in een nieuw document de gekopieerde tekst met ‘Plakken Speciaal’ als een ‘Picture emf’.

Volg nu weer één van de bovenstaande stappen om de afbeelding op te slaan buiten het Word-document.

Meerdere pagina’s opslaan als afbeelding per pagina

Wil je in één keer alle pagina’s uit het Word-document opslaan als een afbeelding per pagina, dan ontkom je niet aan enkele VBA-regels. De onderstaande code doorloopt alle pagina’s en selecteert alle tekst per pagina, plakt deze tekst als een afbeelding in een nieuw Word-document en slaat vervolgens dit Word-document op als .htm document op je bureaublad. Dit tijdelijke document wordt gesloten en de bijbehorende _files subfolder wordt geopend met alle pagina’s als afbeeldingen.

Dit is de VBA-code, die je in de ThisDocument object van jouw Word-document kunt plakken via Alt F11. Met F5 kan je de code uitvoeren.

Natuurlijk zijn er meerdere wegen die naar een opgeslagen afbeelding leiden, zoals het opslaan van het document als PDF en vanuit een PDF-verwerkingsprogramma deze PDF converteren naar afbeeldingen.

Dit bericht is geplaatst in Artikelen, Word oplossing met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *