Snel, Standaard en Simpel: Mailen vanuit Excel

Excel kent een handige standaard optie om werkbladen of delen daarvan rechtstreeks vanuit het werkblad te mailen met Outlook. Hiervoor is een ‘verstopt’ commando ‘Send to Mail Recipient’ voor in de Quick Access Toolbar. Deze kunt u eenmalig instellen, zodat het commando altijd bovenaan in de Quick Access Toolbar staat.

Ga naar ‘Customize Quick Access Toolbar’ en selecteer ‘More Commands’.

Vanuit Excel mailen 1 Vanuit Excel mailen 2

Kies in het veld ‘Choose commands from’ voor ‘All Commands’. Zoek naar ‘Send to Mail Recipient’, selecteer dit commando en klik op ‘Add’. Nu zal deze optie voor alle documenten beschikbaar zijn in de Quick Access Toolbar bovenaan in de menubalk.

Vanuit Excel mailen 3

Met deze optie worden de mail velden zichtbaar in Excel. Het adresboek en de To/Cc/Bcc velden tonen de contactgegevens uit Outlook. In ‘Accounts’ staan de emailaccounts waarmee je in Outlook kunt verzenden. Met ‘Send this Sheet’ wordt de selectie verzonden in de berichten tekst. De ‘Introduction’ is de eerste regel in het e-mailbericht met daaronder een streep, en daaronder het werkblad.

Vanuit Excel mailen 4

Vanuit Excel mailen 5

In VBA kan deze optie worden getoond met:

De e-mailvelden worden zonder opmaak overgebracht. Het lettertype in het onderwerp kan nooit aangepast worden en de opmaak van de tekst bij de inleiding kan alleen gewijzigd worden als er gekozen wordt om het gehele werkboek als bijlage te versturen in plaats van direct het werkblad als e-mailinhoud. Dan wordt direct een e-mailbericht geopend met daarin het werkboek als bijlage. In dat geval kan de tekst worden opgemaakt zoals gewenst.

E-mail vanuit Excel keuze

Wil je de tekst echt eerst wijzigen, zorg dan dat het e-mailbericht in Outlook niet direct verstuurd wordt (uitstellen bezorging of Outlook in Offline modus). Dan kan je het bericht vinden in Postvak UIT. Daar kan je de gehele tekst en opmaak wijzigen.

Een andere mogelijkheid is nog om het veld Introductie leeg te laten en op de eerste regel in Excel deze tekst te plaatsen. Het Excel  werkblad wordt wel met opmaak overgebracht.

Een andere handige optie is de ‘Send to Exchange Folder’. Hierbij kan het werkblad worden opgeslagen in één van de te selecteren folders van Outlook. Dit kan ook de ‘Notities’ folder zijn.

Vanuit Excel mailen 6

Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *